Чому вода в морі солона?
Наша планета лише на 2,5% заповнена прісною водою, інша ж її частина 97,5% - Світовий океан – масштабні площі солоної води. В деяких країнах є необхідність отримання з неї чистої питної води. На щастя, сучасні технології це дозволяють. Зараз спробуємо розібратися, де ж береться така засоленість в морях та океанах.
Чому вода в морях та океанах солона?
Процесами утворення сильної засоленості води можна назвати дощі та гідротермальні джерела. Ми вже розповідали, як виникають дощі, тому зупинимося на тому, що падаючи, крапля розчиняє вуглекислий газ, який міститься в повітрі та утворює вугільну кислоту малої концентрації. З'являючись на поверхні землі, вона вимиває певні мінеральні породи, які несуть даний розчин в струмки, потім в річки і так доходячи до океану. ~Другою причиною солоної води є проходження води через тріщини в морському дні та нагрівання її магмою. За рахунок гідротермальних джерел вода виділяє розчинений кисень,кальцій, магній, залізо та інші мінерали.
Склад соленої води
1 л морської води містить такий мінеральний залишок, як розчинити 35 г звичайної солі питної рідини. Але на смак це будуть зовсім різні розчини. Адже до складу морської та океанічної входять різні мінеральні домішки, які змінюють смак. Серед головних: сульфати, магній, бор, стронцій, бікарбонати. Їх концентрація, звісно, не така як хлориду натрію, проте достатня для зміни органолептичних властивостей.
Як вимірюють солоність води?
Для визначення концентрації солі в тій чи іншій рідині використовують два методи. Перший – випаровують сухий залишок в перерахунок на 1 л. Одиниці вимірювання проміле (%0).
Що впливає на засоленість?
На визначення значення засоленості впливають різні фактори: опади, температура, геологічне розташування тощо. Найбільшу роль відіграє кількість дощу. Для прикладу, в умовах постійних опадів – екваторіальна частина – солоність 34 проміле, в субтропіках, де опадів мало – 37 проміле. Під час випаровування солоність на поверхні зазвичай більша, аніж придонних океанічних шарах.
Температура також відіграє роль в концентрації солі у воді. Це обумовлено тим, що при низьких температурах розчинність порід зменшується, відповідно теплі течії добре засолені.
Говорячи про фактори, що впливають на засоленість води важливо згадати про наявність льодовиків. Сольовий розчин краще замерзає при низьких температурах, тобто при створенні морського дна перша береться кригою чиста вода, а потім кристалізується солена. Відповідно, коли льодовик тане, то відбувається змішування. Саме така ситуація спостерігається на прикладі Північно-Льодовитого океану, який є найменш засоленим океаном світу.
На скільки солені моря та океани світу?
Середнє значення засоленості світового океану становить 35 проміле (%0). Найбільшу концентрацію солі має Середземне море – 39%0, . Важливо розуміти, що в різних частинах однієї водойми можуть спостерігатися різні показники. Так солоність Індійського океану в середньому становить 35%0, але в Перській затоці вона може сягати 40-42%0 .
Тихий океан відноситься до океанів із середньою засоленість з показником 34-35%0.
Цікавим фактором на влив засоленості є наявність пустелі та відсутність прісного джерела. Саме такі умови сприяють високій солоності та спостерігаються на території Червоного моря.
Найбільш розчленовані показники має Балтійське море. Вся площа має різну концентрацію солі, від 6-8 проміле в центральній частині до 20 в межах Датських проток.
А як щодо України?
Чорне море на поверхні має показник близько 18%0, нижня частина насичена сірководнем, тому дещо більше – 22%0.
Азовське море має інтенсивний припливний процес та майже не взаємодіє з Чорним, тому засоленість складає лише 14%0. До слова, близько 10 років тому вона була ще меншою – 9,5%0. Але цікавим зауваженням є той фактор, що в складі води переважає не хлорид натрію, а кальцій, карбонати і сульфати.
І головне, при виникненні питань та перед купівлею проконсультуйтеся з фахівцем!
Номери наших спеціалістів: +38 067 360 07 07 +38 099 360 07 07 +38 073 360 07 07
Чи впливає морська вода на організм людини? І що робити, якщо діти проковтнули розсіл?
Напевно, кожному з нас відомий такий неприємний фактор домашнього господарства – як накип. В чайнику, в пральній машині, на всіх нагрівальних елементах побуту та навіть на трубах і котлах.
Щоб зрозуміти відповідь на це питання достатньо звернути увагу на два маленькі фактори. Маленькі проте вагомі.