Яка вода робить їжу та напої смачнішими
Чи звертали ви увагу на те, що баристи для приготування кави використовують очищену рідину, як правило, після зворотного осмосу? Або чому в одній рідині харчові продукти варяться швидше, а в інші – повільніше? Для того, щоб відповісти на таке поширене питання ми проаналізували достатню кількість думок кулінарних фахівців та зіставили її з науковим поясненням. Ось, що ми отримали.
Чи впливає вода на смак їжі та напоїв?
Дійсно, від концентрації мінералів у воді залежить кінцевий смак приготовленої страви чи напою. Це пояснюється тим, що деякі домішки, які присутні у великій кількості у воді не змінюються із кип’ятінням. Так, жорстка вода, у більшості випадків, надає гіркуватий присмак, а дистильована або очищена завдяки системі зворотного осмосу без додаткового використання мінералізатора – кислинку. Особливо помітні смакові ноти у напоях – чаї та каві, а також готуючи природні кубики льоду.
Але, як же правильно обрати воду для домашнього використання, щоб вона була не лише корисною, а й не змінювала смак? Невже, для кожного кулінарного шедевра необхідно різні види рідини? Заздалегідь хочемо вас заспокоїти, хоча кулінари й дійсно рекомендують певні води для різних страв, проте ми склали загальні поради щодо того, яка правильна вода для їжі.
Яка вода краща для приготування напоїв?
Американська Асоціація фахівців з кави SCAA затвердила певні правила та зафіксувала, який саме має бути рН та мінеральний вміст, тобто відкрили правильну воду для кави. Світові стандарти говорять наступне: для ароматності та більшого розкриття смаку рекомендовано використовувати м’яку воду – вона має мінімальну кількість солей і робить каву смачнішу. Крім того, було проведено ряд досліджень, як у лабораторних, так і побутових умовах, які дозволили підтвердити, що найсмачніший напій створений завдяки середньо мінералізованій воді. Саме цим фактом пояснюється використання нашими баристами мінералізованої води зворотного осмосу.
А як щодо чаю? Цей напій поширений у багатьох країнах світу, а в азійських (Китаї та Японії) існують навіть спеціальні чайні церемонії. Це повноцінний ритуал заварювання чаю, для якого використовують м’яку воду. Хоча, як стверджують старожили, то найбільш правильна вода для чаю, яка дозволяє розкрити ноти заварного листя чи квітів – є джерельна рідина.
Вода для приготування страв
Аналізуючи думки кулінарів та їх досвід, можна виділити окремі поради щодо того, яка ж вода правильніша для їжі.
-
М'ясо птиці та бобові швидше зварюються у м’якій воді.
-
Продукти швидкого приготування (заморожені пельмені чи вареники) бажано проварювати у нейтральній воді.
-
Майже всі овочі (окрім буряку та горошку) дозволяється відварювати у жорсткій, дещо солонуватій воді.
-
Використовувати мінеральні води не бажано, адже при кип’ятінні вони втрачають свої корисні властивості.
Яка вода робить їжу та напої смачнішими?
Ми розуміємо, що для приготування страв не всі можуть закупити воду, особливо, якщо у вас велика сім’я. Тому, підготували альтернативу, яка гарантує постійну наявність не лише чистої, а й корисної води, яку можна вживати у сирому вигляді. Ефективним та правильним рішенням у боротьбі з неякісною рідиною – є встановлення сучасної системи очищення. Фільтри, що представлені в інтернет-магазині Softis.ua – це найкращі світові моделі, які забезпечують якісне безпечне видалення шкідливих речовин. Адже, не залежно від того, готуєте ви спагеті чи заварюєте ароматну каву, вода для їх приготування повинна бути чистою та корисною. Тільки у цьому випадку вам вдасться зберегти природні мікроелементи продуктів, які необхідні для нашого здоров’я та насолоди неперевершеним смаком улюблених напоїв.