Є проблеми з водою?

Є проблеми з водою?

Що таке жорстка вода?

 Напевно, кожному з нас відомий такий неприємний фактор домашнього господарства – як накип. В чайнику, в пральній машині, на всіх нагрівальних елементах побуту та навіть на трубах і котлах. В результаті, зменшується продуктивність роботи техніки, знижується подача води через труби, а у випадку з сольовими відкладами на котлах – відбувається менша тепловіддача. Причиною цього є велика кількість у воді іонів кальцію та магнію, тобто високий показник загальної жорсткості. Далі ми даємо відповіді на найбільш поширені питань на цю тему.

 З хімічної сторони – це перевищений вміст солей Ca+Mg і ,як правило, високі показники Cl, SO4, H2CO3. При термальній обробці – кип’ятінні – більша кількість хлоридів, гідрокарбонатів розчиняється, залишаючи у воді переважно іони кальцію та магнію. Тому і прийнято називати даний показник як «загальна жорсткість».  В народі – це звичайний накип, який ми звикли бачити на побутових приладах. На сьогодні, в Україні майже всі підземні води мають високий показник жорсткості. Це пояснюється агропромисловою обробкою полів, внесенням добрив, а також геологічною особливістю району. Під час дощу, вода проникаючи в землю, проходить її геологічну товщу і ніби губка, вбирає в себе всі мінерали, утримує в свої структурі та розчиняє. Таким чином, дощова вода, яка за своїм хімічним складом дуже схожа на дистильовану воду, насичується різними сполуками, в тому числі, і іонами кальцію та магнію.

Які ознаки жорсткої води?

1. Плями білого кольору на посуді, при висиханні на побутових предметах.

2. Білий накип у чайнику та мутна вода молочного кольору при кип’ятінні.

3. Плівка на кип’яченій відстояній воді.

4. Мала кількість піни при використанні миючого засобу.

5. Білі плями та розводи в душовій кабіні, раковині, мийці.

Які нормальні показники для жорсткої води?

 Згідно Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10) максимально допустима жорсткість води становить 7,0 ммоль/дм3 . Звертаємо увагу, що це дуже жорстка вода. Для використання та споживання оптимальний показник до 2,0 ммоль/дм3 . Для орієнтиру наводимо вам різновиди води:

-          Дуже м’яка (0-0,7 ммоль/дм3)

-          М’яка (0,8-1,4 моль/дм3)

-          Середня твердість (1,5-2,1 ммоль/дм3)

-          Тверда (2,2-3,2 ммоль/дм3)

-          Дуже жорстка (більше 3,3 ммоль/дм3)

Що робити, якщо у вас жорстка вода?

 Головне, що потрібно зрозуміти власникам даної води – загальна жорсткість -  це найпростіший показник, який можна змінити в хімічному складі води. Тому фільтрів для пом’якшення достатньо та на різні смаки. Пропонуємо вам надійні та перевірені часом системи очищення.

 Зворотній осмос один з найпоширеніших методів пом’якшення води, який зазвичай встановлюють на кухні під мийкою. Принцип роботи полягає у затримці осмотичною мембраною іонів кальцію та магнію, після чого вода відразу готова до споживання та використання в господарстві.

 Іонообмінні пом’якшувачі води – чудовий варіант для отримання м’якої води для всього будинку. Система складається як з компактних моделей, так і більш габаритних, для кращої продуктивності. Очищення відбувається за рахунок високо кислотних катіонів натрію. Залежно від виробника сервісне обслуговування проводиться 1-2 рази на рік.

 Проточні фільтри – бюджетний варіант на кухню під мийку. Стандартний фільтр складається з набору: механічний, вугільний та іонообмінний картридж. В результаті зменшується показник хлору та загальної жорсткості, покращуються органолептичні властивості. Проте, цей варіант не такий ефективний, як метод зворотного осмосу.

Поради:

 Перед вибором фільтру для пом’якшення визначіть приблизний об’єм води, який потрібен для використання та споживання – це зекономить ваш бюджет.

 Зробіть хімічний аналіз води, щоб розуміти, на скільки саме потрібно пом’якшувати воду, щоб не перестаратися.

 І головне, при виникненні питань та перед купівлею проконсультуйтеся з фахівцем! Номери наших спеціалістів:

+38 067 360 07 07

+38 099 360 07 07

+38 073 360 07 07

Схожі статті
Запитати у менеджера