Є проблеми з водою?

Є проблеми з водою?

Температура кипіння води

Ми знаємо, що більшість з вас переконані, що температура кипіння води складає 100°С. У цій статті ми дещо спростуємо цю думку та наведемо реальні підтвердження того, що на процес кипіння чистої рідини впливають різні фактори.

Чому вода кипить?

Шкільна програма фізики за 8 клас чітко говорить, що вода закипає за температури 100°С. І це насправді так, тільки в тому випадку, якщо брати ідеально чисту рідину. Але як так відбувається, що вода починає кипіти? Цей процес дуже просто пояснюється хімічними зв’язками, які притаманні молекулі води. Суть полягає в тому, що під час підвищення температури молекули води починають активний рух. Стикаючись одна в іншу, вони втрачають свої зв’язки (навіть найслабші) і перетворюються у випари (молекули газу). Саме момент переходу молекули води в газоподібну заведено називати процесом кипіння.

Від чого залежить температура кипіння води?

У термодинамічній практиці є таке поняття як дезінфекція. Ми всі чудово знаємо, що воно означає, але з точки зору фізики – це синонім слова «кип’ятіння». Тобто, у час максимальної активності молекул води та вивільнення їх у газоподібному стані в атмосферу знищуються всі шкідливі домішки. Але чи означає це, що для того, щоб дезінфікувати воду достатньо нагріти її до 100°С?

Ми часто чуємо, що пити воду з-під крана у сирому вигляді не завжди безпечно, тому рекомендується її прокип’ятити. Та чи знали ви, що вода розпочинає кипіти за різних температур? Якщо ні, то пропонуємо відкрити для себе секрети фізичних та хімічних водневих зв’язків. Отже, найперше, що впливає на температуру кипіння води – це атмосферний тиск. Для прикладу, у горах, де він низький, температура кипіння значно менша за прийняті стандарти. Іншим, важливим фактором є хімічний склад води.

Маєте проблеми з якістю води з-під крана?

Спеціалісти компанії Softis.ua швидко та якісно допоможуть обрати відповідне обладнання для її очищення: 

+38 067 360 07 07 +38 099 360 07 07 +38 073 360 07 07

Температура кипіння води

Ми проаналізували різні дослідження спеціалістів та виокремили загально прийняті твердження щодо температури кипіння води:

1.        Чим більше у воді домішок, тим довший час закипання.

2.      Якщо у воді велика кількість молекул Na+ та Cl- температура кипіння може бути від 105°С до 120°С. Для прикладу, морська вода, де загальний вміст солі (NaCl) на літр води в середньому складає 35-45 грамів, як правило, починає кипіти за температури 115°С. Вчені довели, що кожні 60 г солі на літр води підвищують градус кипіння на 10°С.

3.      У горах температура прямо залежить від висоти: зі зменшенням атмосферного тиску – зменшується і температура кипіння. На 2000 м вона складає 93,3°С, на 6000 м – 80,0°С.

Зазначимо, що наведені вище дані є загальними. Значення можуть відрізнятися залежно від кліматичних характеристик та хімічних особливостей води.

Важливість кипіння води в побуті

Якщо ви думаєте, що дана стаття несе тільки наукове підґрунтя – ви помиляєтеся! Ви спитаєте: «Чому ж нас так зацікавило це питання?». Насправді відповідь доволі проста – вся справа у практичності. Для експерименту візьміть і перевірте власноруч, як від складу води залежить температура кипіння, а відповідно і час приготування страв. Запевняємо вас, що очищена вода закипить значно швидше, аніж та, у яку додати 2 ст. л харчової солі.

Порада господиням: солити воду для приготування страв потрібно вже після того, як вона закипить. У цьому випадку процес кипіння відбудеться швидше десь на 2-4 хв.

Ми ознайомили вас, як кипить вода за різних умов. Проте, це зовсім не означає, що кип’ятіння видаляє шкідливі домішки. Максимум, що може зробити підвищення температура – це знищити хвороботворні бактерії та зменшити кількість солей загальної жорсткості. Але якщо у вас забруднена вода – цей спосіб очищення не ефективний!

Пропонуємо сучасне інноваційне обладнання, яке дозволяє очистити воду до 99,6%. Система зворотного осмосу – це найпоширеніший та ефективний спосіб забезпечити себе якісною водою. Багатоступенева фільтрація зменшує вміст всіх солей, хлору та нітратів. Основним робочим елементом у системі є фільтраційна мембрана, через яку проходить вода. Вона здатна пропускати частинки, які не більше за молекули води, тому в кінцевому результаті отримуємо ідеально чисту воду. За своїми характеристиками така рідина нагадує талу воду. Рекомендуємо додатково замовити мінералізатор, який не тільки покращує смак, а й робить воду корисною та якісною.

Схожі статті
Запитати у менеджера