Способи очищення самогону
Що тільки не придумають народні «умільці», щоб вживати якісний алкогольний напій, виготовлений у домашніх умовах. Тому, варіантів очищення самогону від шкідливих домішок достатньо. Спробуємо розібратися, які з них ефективні та чи дійсно так необхідно перейматися цим питанням.
Навіщо очищувати самогон?
Самогон – це продукт бродіння та перегонки, тому в процесі утворення до його складу входять етиловий та ізопропіловий спирт, ацетон та ще певний перелік токсичних сполук. Кожен з них по-своєму впливає на організм людини, особливо при регулярному вживанні алкоголю.
Напевно ж ви чули, що горілку вважають «найчистішим» спиртовмісним продуктом. І це не дивно, адже вона проходить фільтрацію понад 5 разів. Тому, і самогон рекомендується очищувати завдяки вторинній перегонці.
Проте, люди знайшли простіші способи доведення алкоголю до ідеалу. Наскільки вони дієві, зараз зрозуміємо.
Очищення завдяки активованого вугілля
Вже давно не секрет, що активоване вугілля є чудовим сорбентом, тому не дивно, що його обрали одним із методів фільтрації самогону. Найкращим варіантом слугує кокосове вугілля, адже воно володіє високою очищуваною дією. Але можна використовувати будь-яке дерев'яне, наприклад березове. Застосовують 50 г на 1 л рідини, або ж пропускають через товщу фільтрувального матеріалу.
Прихильники цього способу відзначають пом'якшений смак та легкість. Проте, варто зазначити, що деревне вугілля є не зовсім дешевим матеріалом. Тому, народні експериментатори винайшли більш зручні методи очищення самогону завдяки продуктам, які в кожного є вдома.
Фільтрація за допомогою харчових продуктів
1. Молоко – це один із найкращих рідин для зв'язування токсичних речовин. Відбувається цей процес завдяки білку, який входить до його складу – казеїну та альбуміну. Цим пояснюється видавання на підприємствах підвищеної шкідливості безкоштовно молока. Для очищення самогону необхідно протягом тижня перемішувати рідину, в яку попередньо додали молочний продукт. Орієнтовно рецепт виглядає так: на 10 л натурального спиртовмісного напою близько 150-200 мл молока. Після 7 днів рідину варто профільтрувати через вугільний фільтр та повторно перегнати.
2. Білок яйця – швидкий та економічний спосіб. Для фільтрації варто дотримуватися пропорції 1:1, тобто на 1 літр самогону збовтаний білок. Суміш повинна стояти протягом 12-24 год, після чого пройти через товщу активованого вугілля.
3. Рафінована олія може використовуватися у випадку, якщо міцність самогону більш за 20%. На кожен літр знадобиться 20 мл олії. Суміш рекомендується інтенсивно збовтати та залишити в темному місці на добу, до утворення плівки. Після обов'язкове додаткове очищення через фільтр.
4. Фрукти, а саме яблука. Додатково нададуть приємного смаку. Для 3 л самогону достатньо 1 великий плід. В середньому цей процес очищення триває 2-4 дні.
Поради щодо очищення самогону
З азначимо, що це не весь перелік можливих варіантів покращення смаку самогону. Деякі прихильники натурального продукту використовують харчову сіль, соду або марганцівку. Проте, в ефективності їх роботи є певні сумніви.
Для того, щоб результат очищення був кращим, рекомендуємо після використання будь-якого методу проводити повторне переганяння рідини.
Якщо вагаєтеся, який саме спосіб очищення обрати, то найбільш ефективним все таки вважається фільтрування через товщу активованого вугілля або ж використання спеціального сорбенту для очищення від альдегідів.
Неабиякий вплив на кінцевий смак напою має система очищення. Саме від якісної роботи фільтра залежить наскільки добре з рідини видаляться домішки. Тому, обирайте обладнання тільки перевірених виробників, для прикладу системи очищення, представлені на сайті Softis.ua. Багаторічний досвід наших спеціалістів допоможе у виборі та встановленні фільтра, тому ми гарантуємо чисту та якісну воду кожному.
Телефонуйте: +38 067 360 07 07 +38 099 360 07 07 +38 073 360 07 07